Het werk als lasser: wat houdt het precies in?
Je bent op zoek naar een functie als lasser of wilt meer over het beroep weten. Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je nodig? En waar kom je te werken? Ontdek dit en meer over het werk als lasser in onze blog.
Wat zijn de werkzaamheden bij het werk als lasser?
Je gaat bij deze functie aan de slag met lastechnieken waarmee je onderdelen aan elkaar verbindt. Werken met materialen als staal, aluminium en RVS is voor jou dagelijkse kost. Je last bijvoorbeeld machines en voertuigen aan elkaar, van kleine projecten tot grote constructies. Een lasapparaat, een speciale lasbril en beschermkleding zijn jouw beste vrienden als lasser.
Welke werkzaamheden kun je concreet verwachten?
- Materialen aan elkaar lassen
- Technische tekeningen lezen en schetsen maken
- Op de hoogte zijn van de nieuwste veiligheidseisen
- Gebruikte materialen en gereedschap bijhouden en schoonmaken
- Overige werkzaamheden uitvoeren als zagen, boren en slijpen.
Binnen het lassen heb je diverse technieken. Voorbeelden zijn Tig-lassen en Mig/Mag-lassen. Hier kun je je ook in specialiseren. Tig-lassen is bijvoorbeeld bedoeld voor nauwkeuriger laswerk, terwijl Mig/Mag-lassen met een hogere lassnelheid geschikt is voor herhalend en grootschaliger werk.
Waar werkt een lasser?
Je vindt een lasser veel aan het werk op werkplaatsen of bouwlocaties in de metaalindustrie. Vooral metaalverwerkende bedrijven in bijvoorbeeld de machinebouw of scheepsbouw hebben lassers in dienst. Wat zijn de werktijden als lasser? Vaak is dat doordeweeks en overdag. Wanneer een bedrijf met ploegen werkt, krijg je daar extra toeslag voor.
Wat is je salaris als lasser?
Wat je verdient als lasser hangt af van de opleiding die je hebt gevolgd en de ervaring die je hebt opgedaan. Gemiddeld ligt het salaris tussen de €2.000 en €3.000 bruto per maand; soms is het ook hoger.
Welke opleiding heb je nodig voor werk als lasser?
Voor het werk als lasser heb je een opleiding tot lasser nodig, bijvoorbeeld een mbo-opleiding tot basislasser (niveau 2) of allround lasser (niveau 3). Tijdens zo’n opleiding doe je meer kennis op over belangrijke materialen en informatie zoals hun smeltpunten en thermische eigenschappen. In dit vak is vooral praktijkervaring belangrijk. Je leert door het veel te doen.
Na een basisopleiding kun je kiezen voor verdere specialisatie binnen het lassersvak, als daar je interesses en ambities liggen.
Welke certificaten kun je als lasser halen? Dat zijn onder andere het B-VCA-certificaat, een certificaat voor veiligheid, gezondheid en milieu. Vaak is dit verplicht bij het werken op bouwplaatsen. Verder kun je een lasserskwalificatie halen bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek.
Als lasser heb je vaardigheden nodig zoals precisie, focus, doorzettingsvermogen en het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te werken, bijvoorbeeld met tekenaars, engineers, werkvoorbereiders en assemblagemedewerkers. Technisch inzicht is ook belangrijk. Je weet hoe iets in elkaar zit en hoe je het kan monteren. Verder moet je kunnen werken onder druk; het tempo erin houden zonder fouten te maken.
In vast dienstverband of als zzp’er aan de slag?
Je wilt in vast dienstverband werken als lasser. Kan dat? Jazeker! Maar wat als je als zzp’er in het lassersvak belandt? Ook dat is geen probleem. Binnen het werk als lasser kun je zowel in loondienst als als zzp’er aan de slag.
Aan het werk als lasser via demt-flex
Ontdek de vele voordelen van het werken als lasser bij demt-flex. Je kunt zowel in vast dienstverband als als zzp’er aan de slag. Ook werk je altijd in een prettige, dynamische omgeving met volop mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en door te groeien. Daarnaast kun je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Bekijk direct onze vacatures en het zzp-werkaanbod.