Skip links
Aan het werk achter pc op kantoor - flexibel personeel inhuren - demt-flex

Flexibel personeel: de voor- en nadelen voor werkgevers

Wanneer je als werkgever op zoek bent naar medewerkers moet je vaak de keuze maken tussen vaste of flexibele medewerkers. Elke groep heeft zowel voor- als nadelen voor het bedrijf. Demt-flex zet het voor flexibel personeel op een rij. 

Flexibel personeel tegenover vast personeel

Je komt personeel tekort bij jouw bedrijf. Je hebt de keuze tussen flexibel personeel inhuren of vaste medewerkers aannemen. Waar kies je voor als werkgever? Elk bedrijf heeft andere afwegingen om te maken. Bij het ene bedrijf is de vraag naar personeel hoog, terwijl een ander bedrijf juist de voorkeur geeft aan langdurige arbeidsrelaties. Demt-flex benoemt de voor- en nadelen van flexibel personeel. 

Wat is flexibel personeel?

Wat houdt flexibel personeel precies in? Dit gaat om de zogenoemde ‘flexibele schil’ van medewerkers die flexibel inzetbaar zijn. Het zijn werknemers waarbij het aantal uur dat gewerkt wordt en de looptijd van het contract niet vast staan. Voorbeelden zijn werknemers met een tijdelijk contract of oproepcontract, uitzendkrachten of zzp’ers. 

Wat zijn de voordelen van flexibel personeel?

• Je kunt als bedrijf snel op- en afschakelen

Met flexibel personeel kun je snel op- en afschakelen met je bedrijf. Denk aan een drukke periode waarin tijdelijk extra handen nodig zijn, zonder direct nieuwe vaste medewerkers aan te nemen. Dit geeft je organisatie meer flexibiliteit. 

• Je bespaart op kosten

Bij ziekte of niet-functionerende medewerkers bespaar je kosten vergeleken met het hebben van vaste werknemers. Volgens de wet moet je zieke vaste werknemers immers loon doorbetalen, bij een flexwerker is dat niet het geval. 

Als je flexibel personeel inhuurt via een uitzendbureau zoals demt-flex, is het vooraf altijd helder wat jouw personeelskosten gaan zijn. 

Sinds januari 2020 gelden er andere regels rond de kosten, de arbeidscontracten en het ontslag bij flexibel en vast personeel. Hier lees je later in de blog meer over. 

• Je huurt specifieke kennis in

Een ander voordeel aan flexibel personeel is dat je heel gerichte kennis kunt inhuren. Wanneer je dus tijdelijk specifieke vakkennis nodig hebt, is een flexibele medewerker een oplossing. Zo hoef je zelf op korte termijn niet te investeren in personeel met erg specialistische kennis.  

• Je loopt minder risico in slechtere tijden

Wanneer het onverwacht minder goed gaat met het bedrijf, loop je minder risico met flexibel personeel. Wellicht moet je jouw productie verlagen en daarmee ook het aantal medewerkers. Met flexibele werknemers kun je makkelijker omgaan met deze balans.

• Flexwerkers zijn vaak sneller ingewerkt

Flexibele medewerkers zijn gewend van organisatie te wisselen. Ze komen op verschillende plekken en denken goed mee op het niveau dat nodig is. Dit bespaart inwerktijd. 

• Het is een frisse blik voor de organisatie

Een blik van buitenaf kan soms zeer verhelderend zijn voor het bedrijf. Flexibele medewerkers kijken anders naar de organisatie, processen en systemen. Ze kunnen veranderingen teweegbrengen die vast personeel ook prikkelen buiten de kaders te denken. 

Wat zijn de nadelen van flexibel personeel?

• Er gelden strengere regels voor

Voor het inhuren van flexibel personeel gelden specifieke regels. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de laatste wetgeving rondom flexcontracten. Demt-flex is als uitzendbureau bekend met alle nieuwe regelgeving en zorgt dat je als bedrijf aan de juridische regels voldoet wanneer je de samenwerking aangaat. 

Sinds januari 2020 heb je ook te maken met een hogere WW-premie als werkgever voor flexwerkers. Je betaalt een lagere premie voor vaste medewerkers, waarmee de overheid bedrijven aan wil moedigen om personeel in vaste dienst te nemen. Ook zijn er dingen veranderd op het gebied van het maximaal aantal tijdelijke contracten. Werkgevers en werknemers kunnen maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar aangaan; het volgende contract wordt dan automatisch een vast contract. 

• Flexwerkers zijn minder betrokken 

Aangezien een flexibele medewerker vaak maar voor een korte tijd bij je bedrijf werkt, is er minder betrokkenheid bij de organisatie dan bij vast personeel. Dat kan een nadeel zijn wanneer je als werkgever verwacht dat de medewerkers af en toe een stapje extra zetten. 

• Je hebt te maken met meer onzekerheid

Jij hebt als werkgever de flexibiliteit voor het inzetten van het personeel, maar de flexwerkers zelf hebben dat ook. Je kunt er niet zeker van zijn dat een medewerker langer blijft als de samenwerking vanuit jouw kant goed bevalt. 

Past flexibel personeel bij jouw organisatie?

Of flexwerkers bij jouw bedrijf een goede keuze zijn, hangt af van de situatie. Maak je een snelle groei door, wil je niet te veel risico lopen of is de vraag naar personeel erg wisselend? Dan is flexibel personeel een slimme optie. Wil je juist een langdurige samenwerking aangaan en een sterke, vaste kern van medewerkers opbouwen? Dan kun je beter kiezen voor vast personeel. 

Flexibel personeel inhuren via demt-flex

Per direct behoefte aan vakmensen in onder andere de bouw en techniek? Welke professionals je ook nodig hebt, demt-flex stelt ze aan je voor. We gaan voor je aan de slag met onder andere zzp-bemiddeling, detachering en werving & selectie in de bouw of techniek. Neem contact op: we gaan in ons uitgebreide netwerk op zoek naar de juiste vakmensen voor jouw bedrijf. 

 

Ik ben op zoek naar flexibel personeel.

Demt-flex stelt ze aan je voor, binnen 48 uur. 



Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.