6x zo zorg jij voor jouw veiligheid op de werkvloer in de bouw
Een bouwplaats kan vol gevaren zitten als je niet goed oplet. Veiligheid staat altijd voorop op de werkvloer. Hoe kun je het beste zorgen voor jouw veiligheid? Lees het in deze blog.
Veiligheid op de werkvloer: wat zegt de Arbo?
Bij het werken op de bouwplaats heb je allerlei gevaren waar je rekening mee moet houden. Wanneer het bouwwerk een flink aantal verdiepingen heeft, is dat bijvoorbeeld valgevaar bij het werken op hoogte. Je mag daarbij alleen werken vanaf een goedgekeurde steiger, stelling, bordes of werkvloer. Een ander risico voor veiligheid op de bouwplaats is het werken met gevaarlijke stoffen. Je werkgever moet er dan voor zorgen dat jij veilig aan de slag kunt met of in de buurt van die stoffen.
Werkgevers moeten voldoen aan de regels uit de Arbowetgeving voor veiligheid op de werkvloer. Deze wetgeving ‘verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers’. Zo moet je als werkgever bijvoorbeeld een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie opstellen en ervoor zorgen dat je personeel juist opgeleid is. Ook wil je als bouwbedrijf goed verzekerd zijn voor de financiële risico’s van ongevallen op een bouwplaats.
Zo werk jij veilig in de bouw
Zoals je hierboven leest, ligt veel bij de werkgever op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Toch kun je zeker zelf jouw veiligheid garanderen door op bepaalde zaken te letten. Wat kun je zelf allemaal doen?
• Zorg voor de juiste bescherming: PBM’s
Als werknemer op een bouwplaats klinkt het begrip je vast bekend in de oren: PBM’s, oftewel persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze uitrusting beschermt je tegen risico’s voor de veiligheid en gezondheid. Denk aan bescherming voor je hoofd, ogen, oren, adem, voeten en handen.
• Ruim altijd netjes op
Rondslingerende materialen of gereedschappen zorgen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Door je werkplaats regelmatig op te ruimen verbeter jij de veiligheid op de werkvloer voor jou en alle collega’s.
• Bereid je goed voor
Zorg dat je weet wat je moet doen en overleg dit goed met collega’s. Bereid je werkzaamheden voor, daarmee voorkom je ongelukken. Lees aandachtig de instructies en luister naar uitleg van collega’s.
• Blijf up-to-date met de juiste cursussen
Zorg dat je in het bezit bent van de juiste certificaten voor onder andere veiligheidscursussen. Bijvoorbeeld een VCA-certificaat is vaak verplicht om te hebben. Klop aan bij je werkgever en leer over veilig werken en welke voorzorgsmaatregelen jij moet nemen, als je werkgever daar niet zelf al mee komt.
• Ben goed uitgerust
Vermoeidheid kan een grote oorzaak van ongelukken zijn. Je moet immers altijd goed op kunnen blijven letten en zo voorkomen dat er iets misgaat. Ga goed uitgerust naar je werk. Is dat voor jou niet altijd vanzelfsprekend? Stap naar anderen toe en maak het bespreekbaar.
• Communiceer duidelijk
Veel ongevallen gebeuren door onduidelijke communicatie. Zorg dat jij en je collega’s goed geïnformeerd zijn over de laatste veiligheidsvoorschriften en volg hier ook trainingen in. Wijs elkaar op die voorschriften wanneer je ziet dat het (bijna) fout gaat. Geef tips en overleg over gevaarlijke situaties. Spreek bijvoorbeeld ook duidelijke gebaren af op de bouwplaats: soms is verbale communicatie niet mogelijk.
Werken bij demt-flex
Veilig werken staat bij demt-flex voorop. We hebben bijvoorbeeld een VCU-certificering om dat aan te tonen. Dit staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Dit houdt in dat uitzendkrachten die betrokken zijn bij risicovolle werkzaamheden altijd veilig en gezond kunnen werken. We zetten ons in voor kwaliteit en veiligheid bij elke opdracht, waarbij we alle nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat onze professionals in een veilige werkomgeving actief zijn.