Skip links
Werken in de bouw - demt-flex

Werken in de bouw: deze 6 dingen moet je weten

Ben jij druk op zoek naar een baan? Werk je graag met je handen en is fysiek werk geen probleem? Dan is een sector als de bouw een goede optie voor jou. In deze blog leggen we uit waar je allemaal op moet letten bij het werken in de bouw.

1. Er zijn verschillende soorten beroepen

De bouw is erg breed: je vindt er banen als timmerman tot schilder tot uitvoerder. Bij het werken in de bouw kun je allerlei kanten op. Het ene beroep richt zich meer op zaken als metselen en timmeren, terwijl je bij een andere baan juist veel tekent en ontwerpt of met machines bezig bent. Kortom, in deze sector is er voor elk wat wils.

2. De werktijden in de bouw

Als je werkzaam bent in de bouw, ben je vaak overdag aan het werk. De avonden en nachten vallen daar dus niet onder. Zo heb je in deze sector meer regelmaat. Je moet wel dikwijls vroeg op pad bij het werken in de bouw, maar bent dan ook eerder klaar.

3. Je krijgt een goed salaris bij het werken in de bouw

Net als in andere sectoren, is er een nijpend tekort aan vakmensen in de bouw. Er is veel behoefte aan echte professionals. Dat maakt dat de lonen vaak gunstig zijn in de branche. Verder zijn er in de bouw ook goede arbeids- en loonvoorwaarden door de sterke cao’s.

Je kunt naast in loondienst aan de slag als eigen baas in de bouw. Zo heb je meer vrijheid als zzp’er en het verdient dikwijls ook goed. Je loopt echter wel meer risico’s dan bij het werken in loondienst.

4. Het werken in de hitte of de kou

Bij het werken in de bouw ben je ontzettend vaak buiten te vinden op projecten. Wat als het erg koud is of juist ontzettend warm? Daar zijn geen wettelijke regels over vastgelegd. Wel moeten werkgevers maatregelen nemen voor het veilig werken in de hitte of de kou. Denk aan goede persoonlijke beschermingsmiddelen bij kou of het rooster aanpassen bij hitte.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Warme kleding: Draag meerdere lagen kleding, zodat je lichaamstemperatuur goed op peil blijft. Zorg ervoor dat je kleding goed aansluit en dat er geen koude lucht kan binnendringen.
  • Warme handschoenen en sokken: Handen en voeten zijn kwetsbaar voor de kou. Zorg ervoor dat je handschoenen en sokken waterdicht en warm zijn.
  • Hoofddeksel: Een hoofddeksel helpt om je hoofd warm te houden.
  • Oorbescherming: Oorbescherming helpt om je oren te beschermen tegen de koude wind.
  • Zonnebril: Zonnebril helpt om je ogen te beschermen tegen de zon.
  • Kies kleding die ademend is, zodat je lichaamsvocht kan verdampen.
  • Kies kleding die waterdicht en winddicht is, zodat je droog en warm blijft.
  • Kies kleding die comfortabel zit en je bewegingsvrijheid niet beperkt.

5. De zomervakantie in de sector: de bouwvak

De bouwvak is een vakantieperiode waarin de meeste (bouw)bedrijven gesloten zijn. Dit is een periode van drie weken in de zomervakantie. Voor de drie regio’s in Nederland overlapt de bouwvak, maar voor elke regio is de periode net wat anders ieder jaar. Het idee komt vanuit vroeger, maar veel bedrijven hebben het aangehouden. Bij het werken in de bouw moet je hier dus vaak rekening mee houden tijdens het boeken van een vakantie.

6. Veilig werken in de bouw

In de bouw werk je soms op grote hoogtes of met forse machines. Veiligheid staat altijd voorop. Daarom worden er in de bouw verschillende maatregelen genomen om die veiligheid te garanderen. Denk aan het werken met persoonlijke beschermingsmiddelen als een helm, handschoenen of een veiligheidsbril. Ook wordt er gewerkt met bepaalde certificaten. Zo geldt in de uitzendbranche het VCU: Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Met dit certificaat laat een uitzendbureau zien dat de uitzendkrachten veilig en gezond werken bij risicovolle werkzaamheden.

Veiligheid staat bij demt-flex hoog in het vaandel en we nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat onze professionals in een veilige werkomgeving actief zijn.

Het werken in de bouw bij demt-flex

Ben jij overtuigd dat werken in de bouw iets voor jou is? Bekijk alle openstaande vacatures in de bouw via de website van demt-flex. Voorbeelden zijn vacatures als timmerman of schilder. Bij demt-flex hebben we voor iedereen een mooie uitdaging. Ontdek de mogelijkheden om samen te bouwen aan een succesvolle toekomst.

 

Zoek jij werk in de bouw?

Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.