
5 manieren waarop je als opdrachtgever de veiligheid op de bouwplaats kunt garanderen
Personeel moet veilig op de bouwplaats aan de slag kunnen. Werknemers moeten daar zelf op letten, maar als werkgever draag je daar ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor. Zo zorg je voor veiligheid op de bouwplaats voor jouw personeel.
Wat is er in de wet vastgelegd over veiligheid op de bouwplaats?
Werknemers in de bouw lopen op het werk bepaalde risico’s. Denk aan de kans op vallen van grote hoogte, werken met gevaarlijke machines of werken in besloten ruimtes. Goede veiligheid op de bouwplaats helpt die risico’s te minimaliseren. Gevaren zijn onder andere blootstelling aan asbest of andere kankerverwekkende stoffen, overmatig lawaai, trillingen of zware lichamelijke belasting door bijvoorbeeld het trekken en dragen van zware materialen. Soms leidt dit tot ziekteverzuim of zelfs arbeidsongeschiktheid.
Werknemers moeten op een veilige en verantwoorde manier hun werk kunnen uitvoeren. De werkzaamheden op de bouwplaats mogen geen risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van het personeel. In de Arbowet staan bepaalde richtlijnen over hoe je de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers kunt bevorderen en ongevallen en ziektes kunt voorkomen. Denk aan het inventariseren en evalueren van de risico’s in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Hoe zorg je als opdrachtgever voor veiligheid op de bouwplaats?
• Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op
Hiermee breng je risico’s voor medewerkers in kaart, inclusief de juiste maatregelen daarvoor. Het is de basis voor arbobeleid binnen de organisatie. Als werkgever ben je verplicht een RI&E te hebben. Deze kun je zelf opstellen of laten opstellen door een deskundige.
• Voer de maatregelen voor lagere arbeidsrisico’s ook daadwerkelijk uit
In het plan van aanpak van de RI&E licht je de maatregelen toe. Voorbeelden van maatregelen zijn het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Deze middelen bieden bescherming aan onder andere het hoofd, ogen, oren, ademhaling, handen en voeten. Ook is een goede inrichting van de bouwplaats belangrijk voor de veiligheid. Denk aan geen toegang voor onbevoegden, voldoende verlichting, waarschuwingsborden en goede EHBO-uitrusting. Implementeer de maatregelen daadwerkelijk in de werkomgeving en zorg dat werkplekken en arbeidsmiddelen veilig zijn.
Zorg voor regelmatige inspectie om de veiligheid op de bouwplaats te garanderen.
• Zorg dat personeel voorlichting en instructies krijgt
Informeer werknemers over de risico’s op het werk, dat is je plicht als werkgever. En zo zijn werknemers verplicht om gevaarlijke situaties te melden bij jou. Personeel moet beschikken over de juiste veiligheidscertificaten, daar moet je als werkgever achteraan.
• Zorg voor de juiste regelingen als bedrijf
Zorg dat je personeel bij een bedrijfsarts terecht kan, stel een ziekteverzuimbeleid op, stel een preventiemedewerker aan die goed op de hoogte is van de risico’s binnen het bedrijf en zorg voor voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers) op de bouwplaats voor de veiligheid.
• Ben goed verzekerd als werkgever
Ongelukken kun je helaas nooit helemaal voorkomen. Fouten komen nu eenmaal voor, die kunnen grote financiële gevolgen hebben voor het bedrijf. Met een goede verzekering beperk je het risico aanzienlijk. Denk aan een verzekering voor aansprakelijkheid, CAR en montage, inventaris/goederen of bestelauto’s.
De overheid heeft verschillende hulpmiddelen voor werkgevers. Door middel van een zelfinspectie, een tool van de Arbeidsinspectie, weet jij of de veiligheid op jouw bouwplaats in orde is.
Vakmensen nodig? Demt-flex gaat voor je aan de slag
Heb je op korte termijn vakkundige bouwmedewerkers nodig die van aanpakken weten? Komt de deadline van je project in zicht en zoek je iemand die de laatste fase soepel in goede banen kan leiden? Of je nu opdrachtgever, projectleider of uitvoerder bent: demt-flex helpt je graag aan de juiste professionals. Binnen 48 uur. En met een glimlach.