Skip links
Loodgieterswerk - demt-flex

Wat houdt het loodgieterswerk in? Ontdek meer over dit beroep

Sleutel je vaak aan een kraan, de wc of leidingwerk in huis? Weet jij hoe je lekken repareert en installaties aanlegt? Dan is loodgieterswerk je op het lijf geschreven. Lees meer over deze baan.

Wat is loodgieterswerk precies?

Als loodgieter ben je verantwoordelijk voor installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan onder andere leidingen en verwarmingsinstallaties. Denk aan het aanleggen of onderhouden van cv-ketels. Maar ook bij verstoppingen of lekkages schiet je als loodgieter te hulp. Je werkt met materialen als plastic, staal en PVC-buizen. Ook ben je betrokken bij duurzame energiesystemen zoals een waterpomp, wat in deze tijd van verduurzaming steeds vaker voorkomt.

De werkzaamheden bij loodgieterswerk verschillen per specialiteit en werkgever. Algemene voorbeelden van het werk zijn:

  • Het repareren van oude leidingen en afvoeren
  • Het installeren van een cv-ketel
  • Onderhoud aan leidingen en verwarmingsinstallaties
  • Het monteren van sanitaire voorzieningen
  • Het ontdekken en repareren van lekkages
  • Advies geven over de beste toepassing van systemen of installaties

Binnen het loodgieterswerk heb je allerlei specialisaties. We kennen allemaal de traditionele loodgieter die bijvoorbeeld sanitair, waterleidingen en rioleringen installeert en onderhoudt. Maar er zijn bijvoorbeeld ook specialisaties in specifiek onderhoud, service en reparatie en verwarmings- en koelsystemen.

Welke opleiding heb je nodig als loodgieter?

Je hebt als loodgieter bepaalde kennis nodig over werkzaamheden in de branche, installatiesystemen en techniek. De basis leer je bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Installatietechniek. Wil jij graag gelijk aan de slag? Een combinatie van werken en leren is zeker een mogelijkheid. Het werk van een loodgieter kan fysiek uitdagend zijn, dat is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Verder zijn eigenschappen als probleemoplossend en handvaardig zijn erg handig, aangezien je vaak als loodgieter ingeschakeld wordt om een probleem aan te pakken. Verder communiceer je veel met klanten, aangezien je dikwijls het eerste aanspreekpunt bent op locatie. Je moet hun behoeften kunnen begrijpen en helder kunnen uitleggen wat je loodgieterswerk bij de klant precies inhoudt.

Waar werkt een loodgieter?

Waar kun je in deze branche allemaal aan de slag? Je kunt bijvoorbeeld bij gespecialiseerde bedrijven aan de slag die zich specifiek richten op loodgieterswerk. Maar ook bepaalde bouwbedrijven hebben loodgieters in dienst. Zowel in de particuliere als commerciële sector zijn er kansen voor je als loodgieter.

Je gaat vaak verschillende locaties af, wat het loodgieterswerk erg afwisselend maakt.

Wat is het salaris van een loodgieter?

Wat voor salaris je verdient, hangt af van onder andere je specialisatie en ervaring. Er is veel vraag naar technische vakmensen, zo ook naar loodgieters. Daarom ligt het salaris vaak hoger. Bovendien verdien je meer als je overuren maakt of onregelmatige diensten draait. Een zzp’er heeft dikwijls een hoger salaris, maar daar zit meer risico aan vast. Daar vertellen we zo meer over.

Moet je in vast dienstverband of kun je ook als zzp’er aan de slag?

Bij loodgieterswerk is het allebei mogelijk. Bij een vast dienstverband heb je meer zekerheid, maar werk je wel vaak onder vaste werktijden en op vaste locaties. Als zzp’er heb je meer vrijheid in je werkuren en werkplaats, maar daar kleven meer risico’s aan vast. Zo heb je dikwijls geen vast inkomen, heb je vaak geen recht op een werkloosheidsuitkering en ben je zelf verantwoordelijk voor zaken als je pensioen.

Bij demt-flex is het allebei mogelijk! Bekijk onze vacatures en het werkaanbod voor een baan als loodgieter.

Loodgieterswerk via demt-flex

Zoek jij een vacature in dienst bij een bedrijf bij jou in de buurt? Of ervaar jij graag de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap? Bij demt-flex is het allebei mogelijk. Wij ondersteunen je in jouw zoektocht naar een mooie baan of een tof project in de bouw- en technieksector. Daarbij staan we je bij in het hele proces: met ons grote netwerk vinden we voor jou een plekje in deze branche.

Ik zoek loodgieterswerk.

ONZE VACATURE
Ons werkaanbod

Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.