Skip links
Werk als elektricien - demt-flex

Wat houdt het werk als elektricien in?

Heeft elektriciteit jou altijd gefascineerd? Ben jij graag bezig met het aanleggen van draden en kabels? Dan is het werk als elektricien iets voor jou! Weten wat je allemaal kunt verwachten bij dit toffe beroep in de techniek; het werk als elektricien? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Wat houdt het werk van een elektricien in?

Een elektricien is iemand die elektrische apparaten en leidingen installeert, repareert en onderhoudt. Je zorgt dat machines goed aangesloten zijn en dat stroom veilig te gebruiken is. Kortsluiting is jouw grootste vijand. Tegenwoordig vallen ook taken als duurzame installaties zoals zonnepanelen en laadpalen aanleggen onder je takenpakket. Je bent als elektricien zowel binnen als buiten aan het werk.

Voorbeelden van werkzaamheden voor een elektricien zijn:

  • Het installeren van leidingen
  • Het doormeten van apparatuur, systemen en installaties
  • Het oplossen van technische problemen
  • Het signaleren en melden van afwijkingen
  • Het lezen van technische tekeningen

Je kunt je als elektricien met je werk specialiseren in allerlei vakgebieden. Denk aan een specialisatie in elektra in utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen, een expertise in duurzame installaties of het werk als storingsmonteur. Er zijn tal van doorgroeimogelijkheden als elektricien. Zo kun je doorgroeien naar eerste monteur. Je hebt dan meer verantwoordelijkheid, je houdt bijvoorbeeld overzicht bij een project en stuurt collega’s aan. Doorgroeien naar werkvoorbereider is ook een optie. Je hebt dan meer contact met klanten, geeft advies en begeleidt projecten.

Als elektricien heb je vaak normale kantoortijden: van maandag tot vrijdag. Een storingsmonteur kan wel buiten die tijden opgeroepen worden; een storing beperkt zich nou eenmaal niet tot doordeweeks overdag. Je kunt dan ook in de avonden of in het weekend aan het werk moeten.

Welke opleiding heb je nodig als elektricien?

Voor het werk als elektricien heb je de juiste opleiding nodig. Dat is vaak een opleiding elektrotechniek op het mbo. Daar ervaar je de combinatie van werken en leren. Praktijkervaring is in dit vak namelijk enorm belangrijk. Je moet als je aan het werk wilt als elektricien vaak ook een VCA-diploma op zak hebben. Dat betekent dat je kennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Een rijbewijs is verder handig, aangezien je vaak naar allerlei klanten toe reist.

Waar werkt een elektromonteur?

Waar ben je te vinden als elektromonteur aan het werk? Je komt bij dit beroep overal over de vloer: bij woningen en winkelpanden tot kantoren en fabrieken. Ook kun je een vaste werkplek hebben, bijvoorbeeld als elektromonteur in een fabriek waar je verantwoordelijk bent voor de machines. Als storingsmonteur ben je juist vaker op pad om storingen bij allerlei locaties op te lossen.

Wat is het salaris van een elektricien?

Net als in vele sectoren in de bouw en techniek is de elektrotechniek een branche met veel schaarste. De vraag naar vakmensen is enorm, met vaak hogere salarissen als gevolg. Daarnaast hangt je salaris af van de specialisatie die je hebt, je werkervaring en de moeilijkheidsgraad van het werk als elektricien.

Naast een hoger salaris zorgt de schaarste voor grotere baankansen in het vak.

In vast dienstverband of als zzp’er aan de slag?

Als elektricien heb je de keuze uit beide. Je kunt zowel bij een bedrijf of uitzendbureau vast in dienstverband komen werken, of als zzp’er zelf aan de slag gaan bij opdrachtgevers.

Bij demt-flex is het allebei mogelijk! Bekijk onze vacatures in de elektrotechniek en het werkaanbod bij ons uitzendbureau.

Aan het werk als elektricien via demt-flex

Ben jij een elektromonteur en op zoek naar nieuw werk? Of maakte jij de overstap naar deze branche? Bekijk snel het aanbod aan vacatures en opdrachten op onze website. Solliciteer direct en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

Ik zoek werk als elektricien.

ONZE VACATURE
Ons werkaanbod

Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.