Skip links
Verzekeringen voor zzp'ers- demt-flex

Verzekeringen voor zzp’ers: welke zijn slim om af te sluiten?

Jij gaat als zzp’er aan de slag. Een belangrijk aspect om op te letten is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Welke zijn verplicht? En welke niet, maar zijn toch slim om af te sluiten? Demt-flex vertelt je meer over verzekeringen voor zzp’ers.

Meer risico als zzp’er

Als zzp’er loop je vaak meer risico dan bij het werken in loondienst. Bijvoorbeeld als je als zelfstandig ondernemer werkloos wordt. Dan heb je vaak geen recht op een WW-uitkering. In loondienst ben je dikwijls via je werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit is een van de risico’s waar je je tegen kunt verzekeren. Demt-flex zet meer verzekeringen voor zzp’ers op een rij.

Verplichte verzekeringen voor zzp’ers

Een aantal verzekeringen is in Nederland verplicht. Een voorbeeld daarvan is een zorgverzekering. Zo ben je verzekerd voor standaardzorg van de huisarts en in het ziekenhuis. Verder ben je ook verplicht een verzekering af te sluiten als je een auto hebt. Heb je een zakelijke auto? Staat bijvoorbeeld je bestelauto op de balans van het bedrijf? Dan is het een zakelijke auto. Je sluit dan een zakelijke autoverzekering af. Heb je een auto voor alleen woon-werkverkeer? Dan is een particuliere verzekering voldoende.

Niet-verplichte verzekeringen

• Verzekering voor arbeidsongeschiktheid

Zoals al eerder uitgelegd ben je in loondienst vaak via je werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Als zzp’er krijg je geen uitkering van de overheid als je niet kunt werken. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor een vangnet voor je financiën. Door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd voor mogelijk inkomstenverlies. Wat de verzekering precies inhoudt, moet je zelf bepalen. Sommige verzekeringen gaan over een inkomen tot je pensioen terwijl andere alleen voor een bepaalde tijd zijn.

• Bedrijfsverzekering voor een aantal bedrijfsrisico’s

Je hebt als zzp’er ook te maken met bepaalde bedrijfsrisico’s:

•Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor het dekken van schade aan anderen of hun spullen tijdens je werkzaamheden. Deze verzekering is bijvoorbeeld slim als je vaak op locatie werkt bij een opdrachtgever, bij anderen thuis of werkt met bezit van anderen. Denk aan een monteur die tijdens het werk een lekkage veroorzaakt.

• Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Deze verzekering dekt de financiële schade bij een fout of verkeerd advies. Vooral als je een adviserend beroep hebt zoals een jurist of makelaar is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering handig af te sluiten. De kosten bij deze fouten lopen vaak namelijk snel hoog op.

• Inventarisverzekering

Heb jij een bedrijfspand voor jouw onderneming? Deze verzekering is voor schade of diefstal van je zakelijke inboedel. Denk aan computers, meubilair en andere apparatuur. Het valt namelijk niet onder je particuliere inboedelverzekering wanneer deze bijvoorbeeld beschadigd raken of gestolen worden.

• Rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er kun je in conflict komen met bijvoorbeeld opdrachtgevers, leveranciers of klanten. Conflicten over contracten, betalingen of vergunningen zijn erg vervelend. Het wordt nog rottiger als je in een juridische procedure belandt en je geen rechtsbijstandverzekering hebt. Met deze verzekering heb je gelijk toegang tot juridische hulp en worden de kosten gedekt.

• Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, bescherm je jouw nabestaanden tegen zorgen om de financiën. Nabestaanden krijgen dan bijvoorbeeld een eenmalig bedrag wanneer je komt te overlijden. Zo kunnen zij het wegvallen van je inkomen als zzp’er opvangen. Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren en hoe lang de verzekering loopt.

Als zzp’er aan de slag bij demt-flex

Demt-flex werkt veel samen met zzp’ers. Zoek jij een nieuwe opdracht? Neem een kijkje tussen ons werkaanbod voor zzp’ers, zoals vacatures voor monteurs, lassers of loodgieters. Voor iedereen die zoekt naar een mooi project in de bouw- en technieksector kun je bij demt-flex terecht. We ondersteunen je in het hele proces; met ons uitgebreide netwerk helpen we jou je plekje te vinden in de branche.

 

Zoek jij opdrachten in de bouw of techniek?

Bekijk opdrachten voor zzp’ers.

Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.