Skip links
zzp 2024 - zzp maatregelen kabinet

De maatregelen van het kabinet: dit staat zzp’ers te wachten in 2024

Deze maand was het Prinsjesdag: de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar presenteert. Wat heeft het kabinet in petto voor zzp’ers? Demt-flex zet een aantal belangrijke maatregelen op een rij in onze nieuwste blog.

De kabinetsplannen voor zzp’ers in 2024

Ieder jaar zijn we benieuwd welke plannen het kabinet heeft voor het volgende jaar. Aangezien het huidige kabinet demissionair is, is er niet veel nieuw beleid gepresenteerd op Prinsjesdag. Toch gaat er wel wat veranderen, ook voor zzp’ers in 2024. Daarbij is er onderscheid tussen veranderingen specifiek (van groot belang) voor zzp’ers of ondernemers, en wijzigingen die voor een bredere doelgroep belangrijk zijn.

Maatregelen specifiek voor zzp’ers/ondernemers zijn onder andere:

  • Verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat steeds verder omlaag: je mag dan als ondernemer een vast bedrag van de winst aftrekken waardoor je minder belasting betaalt. In 2023 was die aftrek €5.030, terwijl het in 2024 nog maar €3.750 is. Waarschijnlijk bouwt deze post de komende jaren nog verder af.

 

  • Verlaging MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst van ondernemers. Deze post gaat in 2024 omlaag, en dat raakt ook zzp’ers. Het percentage was 14%, maar wordt verlaagd naar 12,7%. Je moet dan over een groter deel van de winst belasting betalen.

 

  • Bpm-vrijstelling bestelauto’s afgeschaft

Deze maatregel is al langer aangekondigd en is dus niet per se een nieuwe verandering voor zzp’ers in 2024: de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s. Deze maatregel gaat in vanaf 2025. In 2024 kun je als ondernemer dus nog gebruik maken van deze vrijstelling.

 

Naast veranderingen voor specifiek ondernemers of zzp’ers, zijn er ook maatregelen die op meer mensen invloed hebben. Deze zijn echter ook voor zzp’ers belangrijk voor 2024.

 

  • STAP-budget stopt

Het STAP-budget werd eveneens door zzp’ers gebruikt voor relevante cursussen en opleidingen. In 2024 stopt dat budget voor de subsidies van €1.000. Het is een maatregel om te bezuinigen, naast de kritiek op het misbruik van het budget.

 

  • Verhoging huurtoeslag en daling zorgtoeslag

De eigen bijdrage in de huurtoeslag is vanaf 2024 verlaagd met €416. Zo ontvang je onder de streep een hogere toeslag. Verder daalt de zorgtoeslag wel flink. In 2023 is die toeslag eenmalig verhoogd, en in 2024 is het maximumbedrag weer lager. In combinatie met de stijgende zorgpremies, zorgt dat voor hogere kosten.

 

  • Hogere arbeidskorting

Deze maatregel in 2024 is niet alleen van toepassing op zzp’ers. De overheid wil werken belonen en doet dat met een hogere arbeidskorting. De arbeidskorting is een vermindering van de belasting, waar je recht op hebt als je een arbeidsinkomen hebt. Het is een heffingskorting. Voor een inkomen tussen de €23.000 en €37.000 wordt de korting verhoogd met €115. Uiteindelijk hoef je dan minder inkomstenbelasting te betalen. Deze maatregel is vooral voor lagere inkomens belangrijk.

 

  • Verhoging kilometervergoeding

Het onbelaste bedrag voor reiskostenvergoeding stijgt volgend jaar. In 2022 was het €0,19 per kilometer, in 2023 al €0,21 per kilometer en in 2024 wordt dat een bedrag van €0,23 per kilometer

 

Dit is een greep uit de plannen van het kabinet voor het volgende jaar, inclusief maatregelen voor zzp’ers. Dit zijn vooralsnog alleen maar plannen. Wat er daadwerkelijk doorgaat, ligt in handen van de Tweede en Eerste Kamer. Zij moeten de begroting nog goedkeuren voor de maatregelen echt in werking worden gezet.

Ik heb een opdracht nodig als zzp’er.

Kijk tussen het aanbod van demt-flex.

Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.