Skip links
Twee monteurs in werkkleding overleggen op een bouwplaats - tekort aan technisch personeel - Demt-flex

Alles over het tekort aan technisch personeel

Het tekort aan technisch personeel raakt steeds meer bedrijven in Nederland. Van elektrotechniek tot installatietechniek: ervaren vakmensen zijn moeilijk te vinden, terwijl de vraag blijft stijgen. In deze blog lees je hoe dit tekort is ontstaan, welke sectoren het zwaarst getroffen worden én wat jij als werkgever nu al kunt doen.

Hoe groot is het tekort aan technisch personeel?

Het tekort aan technisch personeel blijft toenemen. In 2024 stonden er ruim 60.000 openstaande technische vacatures in Nederland. De spanning op de arbeidsmarkt, de verhouding tussen vraag en aanbod, is het hoogst in de technische sector. Functies waar veel vraag naar is zijn elektromonteurs, installatiemonteurs, werktuigbouwkundige en lassers. 

Wist je dat… De spanningsindicator op de arbeidsmarkt in de techniek een waarde boven de 4 heeft volgens UWV. Dat betekent dat er veel vacatures zijn, en nauwelijks kortdurend werklozen.

Waarom is er zo’n groot tekort aan technisch personeel?

De oorzaken voor het tekort zijn divers, maar versterken elkaar: 

  • Daling in aantal studenten techniek: Technische opleidingen worden steeds minder gekozen. Jongeren kiezen vaker voor andere richtingen, wat zorgt voor een kleinere instroom.
  • Vergrijzing onder vakmensen: Veel ervaren technici gaan met pensioen, en er is onvoldoende opvolging vanuit jong talent.
  • Slechte aansluiting onderwijs en praktijk: Er is een kloof tussen wat leerlingen leren op school en wat het bedrijfsleven nodig heeft. Daardoor missen starters de praktische vaardigheden die direct inzetbaar zijn.
  • Toenemende automatisering: Automatisering zorgt voor meer complexe systemen die onderhoud en bediening vragen. Dat verhoogt de vraag naar gespecialiseerd technisch personeel.
  • Lokale productie groeit: De trend om meer lokaal te produceren, bijvoorbeeld in de maakindustrie, zorgt voor extra vraag naar technisch geschoolde mensen in Nederland.

Wat zijn de gevolgen voor bedrijven?

Het tekort aan technisch personeel raakt bedrijven direct:

  • Projectvertraging of afzegging: Zonder voldoende mensen kunnen opdrachten niet of later worden uitgevoerd.
  • Hogere werkdruk: Bestaand personeel raakt overbelast door de toename aan werk, wat weer kan leiden tot verzuim.
  • Stijgende kosten: Door noodgedwongen externe inhuur of overuren stijgen de kosten voor projecten.
  • Minder innovatie: Nieuwe ideeën blijven liggen als er geen capaciteit is om ze uit te voeren.

Het personeelstekort is zo urgent en de gevolgen zijn zo groot, dat zelfs de overheid ingrijpt om de technische sector te versterken.

De aanpak van het tekort aan technisch personeel 

Het kabinet werkt aan oplossingen via het Actieplan Groene en Digitale Banen, met als doel het terugdringen van tekorten in de techniek en ICT. Zo worden technische opleidingen gestimuleerd om meer jongeren te interesseren voor een loopbaan in de techniek. Tegelijk investeert de overheid in het bestaande personeel, onder andere via scholing en innovatie, om de productiviteit te verhogen. De ambitie is dat er in 2030 voldoende technisch en digitaal geschoold personeel beschikbaar is om aan de toenemende vraag te voldoen.

Heb jij een tekort aan technisch personeel? Demt-flex lost het op

Bij demt-flex begrijpen we hoe vervelend het is om met een tekort aan personeel te zitten. Zeker in techniek wil je snel schakelen, zonder in te leveren op kwaliteit. Of je nu een elektromonteur, werktuigbouwkundige, installatiemonteur of een andere technische professional zoekt, wij leveren binnen 48 uur de juiste match. Daarnaast zijn onze mensen zijn VCU-gecertificeerd, wat inhoudt dat zij voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsnormen die gelden voor werk in risicovolle omgevingen.

Klaar om jouw technisch personeelstekort aan te pakken?

Dien nu jouw aanvraag in!

Vacatures

Alle vacatures

Werkaanbod
ZZP

Werkaanbod ZZP
Chat openen
Welkom bij demt-flex 👋 Ben jij of zoek jij een échte aanpakker(s)? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder ✅.